Bang voor honden

Vaak is het zo dat als je als kind opgroeit in een huishouden waar je ouders geen honden of katten hebben, dat je ook niet goed leert omgaan met die beesten. Tenminste, ik spreek uit eigen ervaring. Mocht u er anders over denken dan hoor ik dat graag! Het punt is dat mijn vader geen hond of katten kon luchten of zien omdat zijn moeder ze niet kon luchten of zien. Dit creëerde dit bij hem een algehele angst om ooit een hond te aaien of zelfs maar een kat! Ik, op mijn beurt had ook een hekel aan die beesten, terwijl ze me nooit iets hadden aangedaan! Het is de onwetendheid die je bang maakt. Je hebt geen idee waar die beesten tot in staat zijn en daarom vrees je voor je leven. Het hielp niet dat ik op vijfjarige leeftijd ook te maken heb gehad met een hondenbeet.

Een ongeluk!

Ik was heel jong toen ik met mijn vader en moeder op reis ging naar de plassen van het Henschotermeer. Toen we daar aankwamen kon ik mijn ogen niet geloven, het was een prachtig meer! Het had een strand, loopbruggen en zelfs een eiland in het midden! Ik was gelijk door het dolle heen en begon over het strand te rennen. Helaas voor mijn angst voor honden was ik niet alleen. Op dat moment had ik nog geen angst voor die beesten, maar dat veranderde toen er een bulldog op mij af kwam rennen. Hij had zijn of haar ogen duidelijk op mij gemunt omdat ik zo’n klein bolletje was wat aan het schreeuwen was van geluk. Al dat kabaal moest wel de aandacht van de hond hebben getrokken. Ik zal u de vervelende details besparen, maar het feit was dat ik aan het eind van de dag een stuk banger was voor honden dan daarvoor.

Juridisch gezien

Hoe liep het bovenstaande verhaal af? Ik heb samen met mijn ouders nog steeds last van honden vrees. Katten vrees is de afgelopen tijd afgenomen, maar ik vind het nog heel lastig om zeker in mijn schoenen te staan als ik een hond in de buurt zie lopen. Juridisch gezien hebben mijn ouders een vergoeding voor het letselschade kunnen opvragen bij de eigenaar van de hond. Het blijkt dus dat wel 40.000 per jaar bij de eerste hulp belanden door hondenbeten! Dit maakte mijn angst voor de dieren wat meer gegrond, maar alsnog zou ik willen dat ik het niet had. Het zou niet zo moeten zijn dat een hondenbeet je bang maakt voor alle honden, maar sneu genoeg is het toch vaak zo.